Auta viestin perillemenoa


Eikö viesti mene perille? Paketoi se motivoivaksi, tehokkaaksi ja toimivaksi

 

”Mitä hyötyä minulle on tästä?”. Kysymys on tiedostamattakin koko ajan mielessä koska tarpeet ohjaavat ihmisen toimintaa. Sen takia esim. Cleantech-yritysten olisi hyvä miettiä mitkä asiat ovat asiakkaille, työntekijöille ja muille sidosryhmille oikeasti tärkeitä, ja miten tarpeet ovat kestävällä tavalla tyydytettävissä. Myös pitkällä tähtäimellä. Motivoivaa.

 

Onnistuakseen viestinnässä kannattaisi oppia mainostajilta. Tätä mieltä on elokuvaohjaaja John Webster (Katastrofin aineksia, 2008). Esim. Ympäristöjärjestöt vetoavat järkeen, eli siihen mitä haluaisimme olla. Järjellä ei kuitenkaan inspiroida ihmisiä haluttuun toimintaan. Siitä huolehtii tunteet. Siksi mainostajat kohdistavat viestinsä tunteisiin, ja vaistoihin, eli eläimeen joka olemme. Tehokasta.

 

”Paketoi viestisi uudelleen. Jos (politiikassa) haluat saada kestäviä pitkän tähtäimen tuloksia on sinun painotettava lyhyen aikavälin etuja. Näin sanoo Jørgen Randers* yksi Limits to Growth kirjan tekijöistä kirjassaan ”2052- A global forecast for the next forty years”. Ymmärrän Randersin ohjeen kehotukseksi paketoida viesti muotoon joka on tehty vastaanottajalle sopivaksi. Niin teki pelastusarmeijakin, joka alkuaikoinaan otti sävelet suosituimmista kapakka- ja juomalauluista ja sanoitti ne hengellisiksi. Toimivaa.

 

Cleantech yrityksillä on hyvät edellytykset tehdä viestinnästään motivoivaa, tehokasta ja toimivaa. Elementit ovat jo olemassa. Tuotteet ovat järkeenkäypiä. Ne täyttävät tärkeitä tarpeita. Yritysten toiminnasta on jo, tai saa helposti luotua, uskottavia ja tunteisiin vetoavia tarinoita. Jäljelle jää vain paketoida viesti muotoon joka toimii sekä itselle että vastapuolelle. Jos homma ei toimi, paketoi uudestaan.

 

Lähteet:
http://issuu.com/aaltouniversity/docs/aum-04-www Aalto University Magazine 4/2012 s. 41. Kolumni, John Webster: Roolit vaihtoon, Lokakuu 2012
Randers, Jørgen, 2052 – A global forecast for the next forty years, 2012, 392 p. Chelsea Green Publishing. Kirjan yhteenveto: http://awecore.com/wp-content/uploads/Global-Forecast-2010-2052.pdf