Tarinan voimalla tuloksia


Tarina siivitti elinolosuhteiden parantamista

 

Perusinsinööri Veijo Miettinen kertoi Tekniikka &Talous lehden kolumnissaan 17.5.2013 miten EVAn äänitorvi Matti Apunen oli haukkunut suomalaisten huippufirmojen tarinoita tylsiksi. Olen itsekin pohtinut samaa. Miksi hyvä ja innostava asia pitää paketoida niin että se joko jättää lukijan/kuulijan täysin kylmäksi, tai tekee uniseksi? Kun saatavilla olisi se toinenkin vaihtoehto. Tarina.

Tarina on ikivanha väline kertoa merkityksellisistä asioista toisille ihmisille, esim. arvot siirtyvät tarinoiden kautta. Tarinoilla on ja on ollut keskeinen merkitys ihmisyhteisöjen evoluutiossa. Ne paljastavat että ihmisen aivot ovat edelleen lähes samanlaiset kuin heimoyhteisöjen aikana, esim. 4000 vuotta sitten.

Hyvä tarina jää mieleen. Se välittää monimutkaisia ideoita, helposti ymmärrettävässä ja hyvin muistettavassa muodossa. Saa aikaan oivalluksia ja toiminnan muutoksia. Hyvä tarina koskettaa. Sen herättämät tunteet inspiroivat toimintaan. Hyvä tarina avittaa myös Cleantech yritystä. Vaikuttavia esimerkkejä löytyy.

Kai Johan Jiang (Dalong Jiang s. 1965) loi maailman ensimmäisen biovoimaan liittyvän teollisuusketjun. Hänen yritystensä avulla bioenergian tuottaminen peltojätteestä tehtiin kiinassa mahdolliseksi. Alkusysäys oli vierailu biovoimalassa Ruotsissa jossa Jiang näki oljen hyödyntämisen mahdollisuudet.

Olki on puhtaan ja luotettavan energian lähde. Sen hyödyntäminen vähentää maatalouden ympäristökuormaa. Jätteen, eli tuhkan voi hyödyntää peltojen lannoitteena. Lisäksi oljen käytöllä voidaan kasvattaa köyhien maanviljelijöiden tuloja. Sekä ihmiset että ympäristö hyötyvät.

Jiang halusi tuoda oljenpolttoteknologian kiinaan. Hän näki siinä osaratkaisun Kiinan ympäristöön ja energiaan liittyviin ongelmiin. Lisäksi, sen avulla hän kasvattaisi todennäköisyyttä saada takaisin lapsuudenaikaisen sinisen taivaan, raikkaan ilman ja puhtaat joet.

Jiangin ja hänen tiiminsä voimanlähteeksi tuli siis tarina paremmasta huomisesta. Teknologia oli vain apuväline. Jiangia, viranomaisia, asiakkaita ja monia muita inspiroi tieto siitä, että jokainen 30 MW:n voimala luo n.1000 työpaikkaa, parantaa maanviljelijöiden tulotasoa, ja vähentää ympäristökuormitusta.

Tuloksia syntyi, ja nopeasti. Jiangin v. 2004 ja 2005 perustamat yritykset olivat jo kahdeksassa vuodessa luoneet n. 50000 maaseudulla olevaa työpaikkaa ja maksaneet yli 240 milj. € käteisenä maanviljelijöille. Tehköön perässä ken pystyy.

 

Lisätietoa:
2004 Jiang perusti teknologiayrityksensä Dragon Power (DP). Vuonna 2005 oli vuorossa biomassavoimaloita pyörittävä National Bio-energy Group (yhteisyritys State Grid Corporationin kanssa). Jiang myi osakkeensa DP:ssä Citibankille 2010. Yritys on nyt DP Cleantech. Tarina on yhä vahva, painotus ehkä muuttunut. Katso  “Re-energize waste”-video http://www.youtube.com/watch?v=EAmEim2T50U.
http://www.elore.fi/arkisto/2_03/ukk203.html tarinan voimasta
http://www.episodi.fi/artikkelit/tarinoita-syvalta/
http://www.knowledgeatwharton.com.cn/index.cfm?fa=viewArticle&articleID=2187&languageid=1 Published : 2010.03.03 Kai Johan Jiang (Jiang Da Long) of Dragon Power: An Entrepreneur’s High Hopes for China’s Biomass Energy Industry. Chairman of Dragon Power Group. Jiangs vision, direct subsidies, 50000 jobs
http://www.ey.com/CN/en/About-us/Entrepreneurship/Entrepreneur-Of-The-Year/EOY-2008-Winners
Emerging Entrepreneur Of The Year Category winner, China 2008, Jiang Kai, Johan, President, Dragon Power Co., Ltd
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kai_Johan_Jiang Kai Johan Jiang
http://www.nbe.cn/HomePage/content_79.shtml  National Bioenergy Group , Jiang’s dream
http://www.dragonpower.com/HomePage/content_38.shtml State Power Group Co. DP was part of this.