Maahanmuuttaja aloitti Suomen TYKY-toiminnan

TYKY-toiminta ei ole suomalainen keksintö. Eikä se edes ole uusi. 

TYKY-toiminnan eli työkykyä ylläpitävän toiminnan tavoitteena on tukea työssä jaksamista ja työkyvyn säilymistä. Sitä pidetään suomalaisena keksintönä joka on saanut alkunsa työterveyshuollon kehittämisestä. TYKY- toimintaa on järjestetty parinkymmenen vuoden ajan. Katsaus Lohjan historiaan kertoo kuitenkin jotain aivan muuta.

Saksalaissyntyinen Carl Heitmann tuli köyhänä nuorukaisena v. 1853 Saksasta Nuutajärven lasitehtaalle töihin hyttimestariksi. Ei mennyt aikaakaan kun hän jo vuokrasi tehtaan ja johti sen liiketoimintaa. Vuonna 1869 hän osti Königstedtin Lasitehtaan Vantaan Riipilästä. Lohjalle hän muutti ostettuaan Vaanilan kartanon v. 1879.

Kansanvalistus oli Heitmannille sydämen asia. Siksi hän mm. ylläpiti Vaanilan koulua. Vuodesta 1883 Heitmann vapaaehtoisesti kustansi omista varoistaan Lohjan pitäjään kiertokoulun opettajan. Perustettuaan Vaanilan Ilma- ja Vesiparannuslaitoksen, eli Vaanilan Sanatorion v. 1894, Suomen TYKY – toiminta sai alkunsa.

Vaanilan Sanatorio oli monella tapaa erityinen. Siellä yhdistettiin luonnonmukainen elämäntapa ja veden oikea käyttö pastori Sebastian Kneippin menetelmän mukaisesti. Parantolan hinnat olivat kohtuullisia joten väkeä oli eri yhteiskuntaluokista. Lisäksi 15% potilaspaikoista oli varattu ns. Wapaapotilaille. Nämä olivat usein köyhiä opettajattaria joiden työssä jaksamista ja työkykyä Heitmann halusi tukea kuntoutuksella, liikunnalla ja virkistystoiminnalla.

Potilaille annettiin yksityiskohtaiset ohjeet sallittuja ruoka-aineita myöten. Ruoka oli yksinkertaista mutta maittavaa. Kirjasto tarjosi kirjoja lainaan ”mitättömän pientä maksua vastaan”. Seurusteluhuoneessa oli sekä sanomalehtiä että shakki-, lauta- ja muita pelejä. Urheilukentällä oli mahdollisuus mm. kroketin ja tenniksen pelaamiseen. Hevoskärryillä mentiin Lehmijärvellä olevalle uimarannalle. Retkiä järjestettiin lähialueiden kauniisiin maisemiin.

TYKY-toiminta oli siis varsin organisoitua jo 1800-luvun lopussa kiitos toimeliaan saksalaisen. Hyvä muistutus siitä ettei kaikki Suomessa oleva hyvä ole suomalaisten keksimää tai alulle panemaa.

 

Tekstiin liityvät kuvat ja lähdeluettelo: TYKY Toiminta alkoi Lohjan Vaanilasta